1315530.jpg
Ensimmäistä kertaa elämässäni valmistin viinereitä. Tärkeintä viineritaikinan teossa on se, että taikinaa käyttää kaulitsemisen välissä jääkaapissa ja että sitä ei kaaviloi liian ohueksi, muuten voi alkaa tirskahdella taikinan sisältä. Tämä ohje on napattu valion sivuilta ja se osoittautui aivan loistavaksi. Itsellä tuo viinereiden oikean muodon tekeminen tuotti eniten pään vaivaa, kun en tosiaankaan niitä ennen ollut tehnyt. Mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla. Nämä soveltuvat myös erinomaisesti pakastastettavaksi, siis loistava vierasvara.
Vaniljawienerit (22 kpl)

2,5 dl       maitoa
50 g       hiivaa
1/2 tl       suolaa
1 tl       kardemummaa
3/4 dl       sokeria
1       muna
2 rkl (30 g) voita
7 dl (455 g)      vehnäjauhoja

Kaulittaessa
250 g       Valio voita

Täyte
3 dl       Valio Vanilla vaniljakastiketta
1       muna
1 rkl       perunajauhoja
2 dl (250 g)       paistonkestävää vadelma- tai mansikkamarmeladia

Voiteluun
munaa

Sokerivesikuorrutus
2 dl tomusokeria
1 - 1 1/2 rkl       vettä

Sekoita kylmään maitoon hiiva, suola, kardemumma, sokeri ja muna. Lisää pehmeä tai sulatettu voi sekä vehnäjauhot. Sekoita taikina nopeasti, älä vaivaa, jotta se ei sitkisty. Taikinaa ei kohoteta. Kauli taikina levyksi jauhotetulla leivinpöydällä. Leikkaa kylmä voi ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vierekkäin keskelle taikinalevyä. Huom, jätä levyn reunat ilman voilastuja. Taita reunat keskelle vastakkain. Kauli pitkin, tasaisin vedoin noin 1 1/2 cm:n paksuiseksi suorakaiteeksi. Taita kaulittu levy kolmeen osaan, harjaa kerrosten välistä jauhot pois. Toista kauliminen ja taittaminen 3 - 4 kertaa. Anna taikinan levätä viileässä aina kaulimisten välillä 10 - 15 min peitettynä. Kauli lopuksi 1 - 1 1/2 cm:n vahvuiseksi levyksi (20 x 40 cm). Leikkaa siitä 22 sormenvahvuista, 20 cm:n pituista nauhaa. Venytä nauhaa hiukan pituussunnassa, pyöräytä päistä kierteelle ja kietaise löyhään solmuun. Anna kohota mieluiten viileässä noin tunnin ajan. Yhdistä kattilassa vaniljakastike, muna ja siivilän läpi sihdatut perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiehahtaa. Jäähdytä. Voitele kohonneet wienerit "huolimattomasti" munalla. Lisää päälle noin 1 rkl vaniljakiisseliä ja toiseen päähän noin 2 tl marmeladia. Paista 225 asteessa noin 14 min. Jätä kypsät wienerit peittämättä. Koristele sokerivesikuorrutuksella.